2019-06-24 22:54:43 Trudna teća U Bolu se ove godine održava deseto, jubilarno izdanje Festivala kulture IMENA, a učenici Srednje škole Bol su prvi put sudjelovali u jutarnjem dijelu festivala „Trudna teća – bolska marenda“ na bolskom pazaru. To je bila prilika za promicanje mediteranske prehrane kao dijela njihovog gastronomskog projekta „Divlji pijat.“ Mediteranska prehrana prepoznata je kao zlatni standard pravilne prehrane, a otkriveni su brojni dalekosežni povoljni učinci takve prehrane na zdravlje. Ona je nutricionistički izuzetno zdrava te je značajan kulturološki element našeg podneblja, a od 2013. je UNESCO-vo nematerijalno dobro. Brač, kao amblematsku zajednicu, obvezuje educiranje, očuvanje, primjena zdrave prehrane, običaja, načina života koji je po „mjeri čovjeka“, temeljenog na znanjima i resursima koji su „dati“ (čisto more, zemlja, zrak). Vjerujemo da je upravo prava uloga, ali i odgovornost učenika SŠ Bol, da svojom energijom i stečenim znanjima pošalju poruku lokalnoj zajednici i šire o vrijednosti takve prehrane. Za ovu priliku u gastro radionici SŠ Bol napravljena je SPARA - suhi, zdravi kolač s okusima i mirisima Dalmacije u više vrijanti, a posjetiteljima Trudne teće se najviše svidio onaj s levandom. Da pojasnimo, kolač je napravljen u obliku spare, nekada neizostavnog jastučića koji se stavljao na glavu kada se „išlo po vodu“, u berbu grožđa ili u „brime“. Pomagao je da se lakše nosi teret na glavi. Tako je taj tradicionalni, a novi kolač postao model razvijanja žive baštine. Učenici su također pripremili i brujet od liganja s lećom i orzom tzv. pojorski bronzinić, tipično jelo mediteranske prehrane koje je prepoznato kao „ono“ što bi se češće trebalo naći u gastro ponudi Bola. Nije uopće sporno da će naši učenici za koju godinu promicati zdrava i autohtona jela kao dio ponude na svom radnom mjestu. Bili živi pa vidili.
Primjena inovativnih metoda poučavanja u nastavi: |
Srednja škola "Bol" Bol |