2019-12-17 16:45:07

Gastro Advent u Splitu

Već nekoliko godina  u okviru Splitskog Adventa na brojnim lokacijama u gradu se održava i Gastro Advent. Ambiciozni je to projekt nutricionistkinje Olje Martinić kojim želi promovirati mediteransku kuhinju kao jednu od najzdravijih u svijetu. Svake godine je tema neka druga namirnica, pa je ove godine to bio ružmarin.

Ružmarin je inače jako  aromatična mediteranska biljka, neizostavan začin brojnim domaćim jelima, odlična je za pamćenje i koncentraciju, a najnovija istraživanja ispituju učinkovitost i kod kancerogenih bolesti.

Naša škola se rado odazvala pozivu na gostovanje, ali posao nije bio lak. Vrijedni učenici 2.c razreda, kuhari i konobari su cijelu subotu pripremali slatke i slane mirisne delicije za ponijeti i prezentirati svoja znanja i umijeća. Nikolina MIšeta, Marijan Čondić i Antonija Horvat s nastavnicom Marijanom Marić su u rastoranu Nirs izložili pripremljena jela i pobrali pohvale u ne baš lakoj konkurenciji profesionalaca. Bila je to prilika i ponovno predstaviti projekt Divlji pjat koji je profesorica Ada Seferagić odlično odradila, a Marijan je pri tome bio odličan cocktail majstor. A u prilog činjenici da je sve odrađeno na zavidnoj razini govori i podatak da smo se osjećali kao pravi "celebrity" odgovarajući na brojna pitanja i fotografirajući se za  televizijske, radijske,novinske i internet medije.Nije na žalost ostalo puno vremena za posjet Rivi i kućicama, fritulama i toploj čokoladi, ali smo bili sretni i ponosni zbog odlično odrađenog posla.    

Srednja škola "Bol" Bol