2022-05-09 16:14:00

Naše ERASMUS+ putovanje u Italiju

U Italiju su krenuli 01.05.2022., učenici Leona Stančić (2.a), Natalija Tomaš (2.a), Toni Radić (2.a), Mladen Tomaš (2.b), Gloria Burić (2.b) i Jure Eterović (3.a) u pratnji naših profesorica Petre Kokeze i Rovene Trivanović.

 

Nedjelja, 1.5.

Putovanje smo započeli u Splitu trajektom Split-Ancona predvečer. Vrijeme plovidbe, koje je otprilike trajalo 11 sati, smo proveli družeći se, pričajući i velik dio noći spavajući. 

Ponedjeljak 2.5.

Odmah pri ranojutarnjem iskrcaju u Anconi hvatali smo brzi vlak s kojim smo putovali od Ancone prema jugu Italije. Iz obližnjeg mjesta smo na kraju autobusnom linijom napokon stigli do Corata gdje smo ostavili prtljagu i odmah započeli s ERASMUS aktivnostima s našim partnerima. Prvi radni dan, naši domaćini su nam održali kratki tečaj o kušanju vina i organizirali edukativnu šetnju po gradu u izmiješanim učeničkim grupama.

Utorak, 3.5.

Utorak smo započeli putovanjem u gradić Trani, vođeni turističkim vodičem. Razgledali smo staru jezgru grada i ručali uz predivni pogled s druge strane Jadranskog mora koju dosad nismo iskusili. Ubrzo nakon ručka već nas je čekalo putovanje u sljedeći gradić na popisu, Bisceglie. Nakon što smo završili s razgledavanjem grada, zadnje odredište dana je bila uljara ,,Galantino'' gdje smo kušali njihova posebna maslinova ulja i time tako zaključili drugi radni dan.

Srijeda, 4.5.

Treći radni dan smo otišli na farmu u neposrednoj blizini Castel del Montea i tamo smo obavili nekoliko grupnih aktivnosti za probijanje leda, ručali i uputili se prema dvorcu. Nakon završetka obilaska dvorca uz pomoć turističkog vodiča, pješke smo se vratili do farme prolazeći kroz prelijepu i zaštićenu prirodu. 

Četvrtak, 5.5.

Sljedeći dan, talijanski profesori i učenici su nas u školi naučili kako pripremati tradicionalna lokalna jela i poticali nas da ih i sami pokušamo napraviti. Nakon uspješnog kuhanja, za ručkom su nas posluživali njihovi učenici i jeli smo hranu koju smo to jutro sami pripremili. Poslije ručka uputili smo se prema ,,Torrevento'' vinskim podrumima gdje nam je njihov direktor objasnio i pokazao sve djelove objekta i dao nam na kušanje njihova autohtona vina. Tu istu večer smo izašli zajedno s novostečenim prijateljima Slovacima, Česima i Talijanima i bar na kratko vrijeme iskusili bujni noćni život Corata na trgu gdje se nalazio naš hotel.

Petak, 6.5.

Na zadnji dan naše mobilnosti rješavali smo kahoot kvizove da vidimo koliko smo zanimljivosti zapamtili o Italiji i popunili padlet o mobilnosti s našim najupečatljivijim i najdražim trenutcima s ovog tjedna. Nakon evaluacije projekta uputili su nas u salu unutar škole gdje se održala dodjela certifikata i gdje smo se nažalost morali oprostiti od naših partnera nakon što smo kušali deserte. Bilo je vrijeme za povratak u Hrvatsku. Taksijem smo putovali do stanice za brzi vlak kojim smo došli do Ancone iz koje smo istu večer isplovili za Split.

 


Srednja škola "Bol" Bol