Datum objave: 30. listopada 2025.
Kategorija: Novosti

Cijeli mjesec listopad posvećen je globalnoj svijesti o Svjetskom danu hrane, koji se tradicionalno obilježava 16. listopada. Naša škola, Srednja škola Bol, odlučila je zaključiti ovaj važan mjesec snažnom edukativnom akcijom!

Danas, 30. listopada 2025. godine, naši su učenici dali svoj doprinos u borbi protiv rasipanja hrane, u suradnji s inspirativnim projektom Food Educators.

Pod mentorstvom nastavnica Petre Kokeze (geografija) i Rovene Trivanović (engleski jezik), učenici 2.a i 2.b razreda integrirali su ključne ekološke i prehrambene teme u redovnu nastavu.

Učenici, podijeljeni u grupe, prezentirali su rezultate svojih kratkih istraživanja, fokusirajući se na tri ključna područja:

  1. “Zero Food Waste” Koncept: Što točno znači nulta tolerancija na bacanje hrane i kako je primijeniti u svakodnevnom životu.
  2. Zero Waste Recepti: Predstavljanje praktičnih ideja za iskorištavanje svih dijelova namirnica.
  3. Popularni Mitovi o Hrani: Razotkrivanje čestih zabluda i pogrešnih informacija o prehrani.

Učenici su se posebno osvrnuli na primjer Nestlé inicijative “Biraj zeleno” i rad njihovog ambasadora. Upoznali su se s likom i djelom nagrađivanog chefa Marija Mandarića, suvlasnika fine dining restorana Noel, koji uspješno primjenjuje zero food waste pristup u svojih impresivnih 20 sljedova. Istražili su i njegovu suradnju s Centrom “Slava Raškaj”, pokazujući kako se održivost integrira u humanitarni rad.

Praktični primjeri oduševili su sve prisutne:

  • Predstavljen je detaljan recept za pitu od jabuka u kojem se iskorištava svaki dio jabuke osim peteljki, što je jasan primjer primjene naučenog.
  • Razotkriveni su uobičajeni mitovi poput onih da masti ili kasni obroci isključivo doprinose debljanju, potičući kritičko razmišljanje o prehrani.

Primjenjujući sve naučeno i istraženo, učenici su izradili edukativne i kreativne plakate.

Pozivamo sve učenike i profesore da prošeću školskim hodnikom i pogledaju izložene radove, koji služe kao trajni podsjetnik na važnost odgovornog odnosa prema hrani.

Čestitke učenicima i nastavnicama na uspješnom i inspirativnom projektu!



			

Pročitajte još

Sretan i blagoslovljen Uskrs svima!!!

Učenička zadruga “Reful” u prilogu ĐIR TV-a!

S ponosom objavljujemo da je rad i entuzijazam naše Učeničke zadruge "Reful" prepoznat i predstavljen široj javnosti u prilogu popularnog lokalnog kanala ĐIR TV! Ovaj video donosi vam uvid u to kako naši učenici, kroz predan rad u zadruzi, ne samo da korisno provode...

Skip to content