preskoči na sadržaj

Srednja škola Bol, Bol

 > Novosti
Vijesti

Trudna teća

Autor: Petra Kokeza, Ada Seferagić, 24. 6. 2019.

U Bolu se ove godine održava deseto, jubilarno izdanje Festivala kulture  IMENA, a učenici Srednje škole Bol su prvi put sudjelovali u jutarnjem dijelu festivala „Trudna teća – bolska marenda“ na bolskom pazaru. To je bila prilika za promicanje mediteranske prehrane kao dijela njihovog gastronomskog projekta „Divlji pijat.“                                                            

Mediteranska prehrana prepoznata je kao zlatni standard pravilne prehrane, a otkriveni su brojni dalekosežni povoljni učinci takve prehrane na zdravlje. Ona je nutricionistički izuzetno zdrava te je značajan kulturološki element našeg podneblja, a od 2013. je UNESCO-vo nematerijalno dobro.                                                                                                                                  

Brač, kao amblematsku zajednicu, obvezuje educiranje, očuvanje, primjena zdrave prehrane, običaja, načina života koji je po „mjeri čovjeka“, temeljenog na znanjima i resursima koji su „dati“ (čisto more, zemlja, zrak). Vjerujemo da je upravo prava uloga, ali i odgovornost učenika SŠ Bol, da svojom energijom i stečenim znanjima pošalju poruku lokalnoj zajednici i šire o vrijednosti takve prehrane.                                                                                                                              

Za ovu priliku u gastro radionici SŠ Bol napravljena je SPARA - suhi, zdravi kolač s okusima i mirisima Dalmacije u više vrijanti, a posjetiteljima Trudne teće se najviše svidio onaj s levandom. Da pojasnimo, kolač je napravljen u obliku spare,  nekada neizostavnog jastučića koji se stavljao na glavu kada se „išlo po vodu“, u berbu grožđa ili u „brime“. Pomagao je da se lakše nosi teret na glavi. Tako je taj tradicionalni, a novi kolač postao model razvijanja žive baštine. Učenici su također pripremili i brujet od liganja s lećom i orzom tzv. pojorski bronzinić, tipično jelo mediteranske prehrane koje je prepoznato kao „ono“ što bi se češće trebalo naći u gastro ponudi Bola. Nije uopće sporno da će naši učenici za koju godinu promicati zdrava i autohtona jela kao dio ponude na svom radnom mjestu. Bili živi pa vidili.

    

  

  

Primjena inovativnih metoda poučavanja u nastavi:

https://1drv.ms/w/s!AtpkR222ygkJlVNlIxdOQMgQUIoV?e=Ab9yii




ERASMUS+

eTwinning

Projekt Divlji pijat

RCK

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Agencija za mobilnost

MZO

 

AZOO

ASOO

Centar izvrsnosti SDŽ

e-Lektire

CMS za škole logo
Srednja škola Bol, Bol / Bračka cesta 3, HR-21420 Bol / ss-bol.skole.hr / ured@ss-bol.skole.hr
preskoči na navigaciju