preskoči na sadržaj

Srednja škola Bol, Bol

Riječ ravnatelja

Drage učenice, dragi učenici, poštovani roditelji

Dobro došli na mrežne stranice Srednje škole Bol i drago nam je što ste nas pronašli i virtualnim putem. Ako prolistate naše stranice vidjet će te da naša Škola ima burnu iako kratku povijest. Vidjet ćete također da je naša škola životna i da se na razne načine trudi kako bi naše učenice i učenike pripremila za život u jednom globaliziranom svijetu.
Živimo u svijetu radikalnih promjena. Što je jučer važilo kao vječna istina danas to više nije ili je u najmanju ruku upitno. Pitanja često ostaju ista, ali su odgovori drugačiji. Škola kao obrazovna ustanova mora se, i želi se tome prilagoditi. Ove spoznaje nas često čine nesigurnim i obeshrabruju nas u našem znanju. Na drugoj strani svih ovih promjena jedno je sigurno: Promjene su sastavni dio ljudskog razvoja. Kada tako ne bi bilo mi bismo se još penjali po krošnjama stabala. Ipak moramo biti pažljivi i ne trčati slijepo za svakom novinom. Nije sve što se prodaje kao moderno uvijek i pametno. Škola treba promjene i viziju, ali i stalnost i ustrajnost. Samo oni koji stoje na čvrstim temeljima mogu se u jednom svijetu stalnih promjena dokazati i opstati.
Nekad je važilo da škola pored pružanja znanja i vještina treba imati srce i karakter. Danas mi to kažemo malo drugačije, naglasak stavljamo na kompetencije učenika, kako socijalne tako i osobne. A cilj ostaje isti.

U našoj školi to će biti prioritetan zadatak.

 

 

Etimologija imena Bol

Mnogi ime našeg mjesta povezuju s općom imenicom bol što nije točno. Prema tumačenju našeg poznatog etimologa Petra Skoka, kao i dr Petra Šimunovića, ime Bol potječe od latinskog vallum (šanac, nasip, obala) > val > Bal > Bol, pa bi tako samo ime imalo značenje riječi obala, što i danas možemo vidjeti u činjenici da u Bolu postoji Gornja i Donja obala. Potvrdu te teze imamo i u značenju stare hrvatske riječi obala (vallum). Zato stari Bračani uvijek i kažu da idu na Bol.

Zlatni rat – zaštitni znak Bola

Plaža Zlatni rât je akumulacijska tvorevina, nastala taloženjem žala oko grebena koje nanose morske struje i valovi čiji pravci kretanja pogoduju nanošenju materijala. Zapadni (maestral i «duônjo muôre») i istočni vjetrovi (jugo) oblikuju vrh Zlatnog râta. Zbog toga je on zimi povijen prema zapadu, a ljeti prema istoku.
Izvorno ime plaže bilo je Dugi ràt ili kako su ga Boljani zvali Rôt (rât=rt), dok nije perimenovan u Zlatni rât. Možda su tom imenu kumovali baš ribari rabeći taj atribut zbog bogatog ulova u ovom dijelu kanala.
Plaža Zlatni rât je jedinstvena po obliku – okomita na obalnu crtu, dužine oko 500 metara. Na Zlatnom râtu najbrže se pocrni jer je uvijek na jednoj strani vjetrovito, a na drugoj bonaca.
Na plaži se može naći poklopac morskog puža ( Astraee rugose) koji izbacuje more, a netko ga je nekad davno nazvao Kamen Sreće, jer se vjeruje da donosi sreću. Dođite i uvjerite se!
 


 

 


ERASMUS+

eTwinning

Projekt Divlji pijat

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Agencija za mobilnost

MZO

 

AZOO

ASOO

Centar izvrsnosti SDŽ

e-Lektire

CMS za škole logo
Srednja škola Bol, Bol / Bračka cesta 3, HR-21420 Bol / ss-bol.skole.hr / ured@ss-bol.skole.hr
preskoči na navigaciju