preskoči na sadržaj

Srednja škola Bol, Bol

DIVLJI PIJAT U FOTOSTRIPU

Iako nas je pandemija omela u održavanju predviđenih manifestacija vezanih za Divlji pijat i nekih drugih aktivnosti (Feastival samoniklog bilja međunarodnog predznaka od 09. do 11. svibnja, Dani divljeg pijata od 21. do 23. svibnja, Trudna teća 20. lipnja, tiskanje drugog izdanja knjige Divlji pijat i promocija istog, fešta povodom osvojenog trećeg mjesta na svijetu u nadmetanju za najbolju kuharicu u kategoriji C07, nastavak aktivnosti na predstavljanju projekta i njegovom širenju na regionalnu razinu...) nismo spavali zimski san.

Napravljene su pripreme za sve odgođene aktivnosti i čekamo priliku da pokažemo što je novo „skuhano od divlje spize“ za vas. Iskušali smo tradicionalne bračke i dalmatinske recepte, smislili smo neka tradicionalna, a nova jela (po iskušanom modelu
razvijanja žive baštine), čak imamo i nove koktele. Ideja ne manjka. Nećemo vam odati sve tajne.
Nadamo se da će vas nova jela ugodno iznenaditi i da će vam se svidjeti kada ih budete mogli kušati.
Slika govori više od tisuću riječi pa, za sada, pogledajte fotostrip u prilogu:

https://youtu.be/jWKfm7ew0k4

 


Wild Plate is Number 3 in the world in category C07 Eastern Europe

Na adresu Srednje škole Bol stigao je mail kojeg potpisuje gospodin Edouard Cointreau i u kojem stoji da se  The Gourmand World Cookbook Awards  pokušavaju boriti protiv depresivnog Covida 19 s dobrim vijestima za podizanje raspoloženja. Već vam je od prije poznato da je na prestižnom, gore spomenutom natjecanju, knjiga DIVLJI PIJAT u Hrvatskoj pobijedila u dvije kategorije: C05 Mediterranean i C07 Eastern Europe te se tako kvalificirala za nadmetanje za najbolju kuharicu na svijetu 2020. s pobjednicima iz drugih zemalja u istoj kategoriji.

U kategoriji C05 u konkurenciji s 18 zemalja, a u C07 sa 16. U natjecanju je sudjelovalo ukupno 225 zemalja.  Vijest koja je uslijedila je više nego dobra, a o podizanju raspoloženja da i ne govorim kao i o tome da  nas je skoro „izbacila iz cipela“ (pardon, papuča jer smo doma). Dakle, knjiga DIVLJI PIJAT je u spomenutom nadmetanju osvojila 3. mjesto u svijetu u kategoriji C07 Eastern Europe. Nakon ovoga knjiga ima pravo na certifikat Best in the World. Popis pobjednika trenutno možete vidjeti u privitku, a bit će javan tijekom prvog vikenda travnja na www.cookbookfair.com                                       

Sretni smo. Naša sreća, osim što smo veseli, najčešće se izražava feštom. Pošto je to sada nemoguće, dijelimo taj osjećaj s ljudima koji su nam dragi i bliski i zahvaljujemo se svima koji su nam bili podrška. Posebno moram istaknuti najzaslužnije za knjigu. To su: Srednja škola Bol, s ravnateljicom Sani Bodlović, kao izdavač knjige, Maja Duka, urednica i suautorica knjige, Ada Seferagić, suautorica knjige, Matea Domitrović, suradnica na knjizi, Berislava Picek, fotografkinja, Dragan Karanušić, dizajner i naši dragi učenici kao šećer na kraju. Fešta će bit kad se ova situacija smiri.


Natjecanje Gourmand World Cookbook Awards

Book Wilod plate  is the Winner for Croatia in the Gourmand World Cookbook Awards in the categoriy C05 Mediterranean and C07 eastren Europe

Na natjecanju Gourmand World Cookbook Awards knjiga Divlji pijat je u Hrvatskoj pobijedila u dvije kategorije:  C05 Mediterranean i C07 Eastren Europe. Knjiga se tako kvalificirala za nadmetanje za najbolju kuharicu  na svijetu 2020. s pobjednicima iz drugih zemalja u istoj kategoriji. U kategoriji C05 u konkurenciji je 18 zemalja, a u C07 16. Ove godine na natjecanju je sudjelovalo ukupno 225 zemalja.  Ono što je u filmskoj industriji - nagrada Oscar, u gastronomiji je Gourmand Awards. Ova prestižna nagrada se svake godine, između ostalog,  dodjeljuje knjigama o hrani i vinu,  a osnovao je 1995. godine Edouard Cointreau. Inspirirana je olimpijskim igrama i njihovim duhom.  Jedino je takvo međunarodno natjecanje u sektoru, besplatno je i otvoreno za sve jezike. Kompletan popis pobjednika 2020. možete naći  na  www.cookbookfair.com


U medijima o projektu Divlji pijat

U novinama je izašao članak o projketu naše škole, te ga možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://www.24sata.hr/lifestyle/bracki-divji-pijat-je-u-izboru-za-najbolju-kuharicu-na-svijetu-671607


Emisija PUT POD NOGE

Na sljedećem linku možete poslušati emisiju:

https://radio.hrt.hr/ep/divlji-pijat/320320/


FEŠTA DIVLJI PIJAT POVODOM PROMOCIJE KNJIGE

U petak, 27. rujna, u VINARIJI JAKO VINO održala se promocija knjige DIVJI PIJAT koju je izdala SREDNJA ŠKOLA BOL. Uz prigodnu glazbu i druženje posjetitelji su mogli degustirati finu divlju spizu. Na jelovniku je bila sarma od raštike i blitve, oržot od motara (petrovac) , štapići od motara, namaz od friškog motara, marinirani motar, mišanca na lešo. Od kolača su se mogle probati „spare“ s okusom levande, te s bajamama, orasima i tradicionalnim dalmatinskim začinima i mirodijama.  Konoba PUSA je sve oduševila svojim  kanapeima s namazom od mišance, štrudelom  s mišancom, a cheesecake s motarom je svima bio interesantan (puno im HVALA).  Posebno iznenađenje za posjetitelje bio je koktel  s motarom – Trtajun. Gosti na fešti bili  su nam i predstavnici pet zemalja programa ERASMUS  /iz Finske, Poljske, Grčke, Italije, i Njemačke/ s kojima naša škola surađuje.                                                                                                                        

Da se ukratko podsjetimo slijeda događanja od 01. travnja do 27. rujna u sklopu projekta Srednje škole Bol,  Divlji pijat. Nakon odrađene terenske radionice Hodam, učim, berem, jedem! priređena je gastro radionica u školskom kabinetu. Na radionici su naši učenici spremali jela od samoniklog bilja (po receptima koje je osmislila voditeljica projekta Ada Seferagić) koja su predstavljena u knjizi. Novinarka i fotografkinja Berislava Picek je sve to zabilježila vrhunskim fotografijama, a tu se našla da pomogne i novinarka Matea Domitrović, članica žirija kulinarskog showa ,,3, 2, 1 kuhaj'' , te Pero i Franci Marinković vlasnici konobe Pusa.  Koordinatorica projekta i urednica knjige  Maja Duka se najviše umorila oko svega što je bilo potrebno (lektura i korektura, dizajn zaštitnog znaka projekta, tisak, grafičko oblikovanje, prijevod, dostava, promocija... ). Svi ljudi koji su bili angažirani na projektu su dali 100% od sebe što je vidljivo iz knjige. Uz podršku ravnateljice, cijelog kolektiva, učenika Srednje škole (sadašnjih i bivših), Ministarstva kulture, lokalne zajednice  i svih ostalih nije ni moglo biti drugačije.                              

 Brač, kao amblematsku zajednicu, obvezuje educiranje, očuvanje, primjena zdrave prehrane, običaja, načina života koji je po „mjeri čovjeka“, temeljenog na znanjima i resursima koji su „dati“ (čisto more, zemlja, zrak). Vjerujemo da je upravo prava uloga, ali i odgovornost učenika SŠ Bol, da svojom energijom i stečenim znanjima pošalju poruku lokalnoj zajednici i šire o vrijednosti  takve prehrane.                                                                                                       

Po broju prisutnih na promociji i njihovim pozitivnim reakcijama nakon degustacije  naše divlje spize vjerujemo da smo uspješno ostvarili sve aspekte Divljeg pijata.Naši učenici, znatiželjni, kreativni, otvoreni za nove ideje,  dosta su naučili o samoniklom bilju, zdravoj mediteranskoj hrani koja raste oko nas i koju nam je priroda dala na korištenje. Također su naučili poštovati krajobraz i postali svjesni toga da je prostor oko nas ograničen resurs koji smo naslijedili od prethodnih generacija na čuvanje,  spremni su znanje prenositi dalje u zajednicu i danas, sutra stvarati novu i jedinstvenu gastronomsko – turističku ponudu Bola.            

  

   

       

                   

https://www.slobodnadalmacija.hr/kultura/clanak/id/625618/misanca-je-bastina-koja-govori-sve-jezike-i-jasno-reflektira-nase-navike-kulturu-i-vrijednosti-a-i-raste-tu-pokraj-nas-govori-urednica-knjige-maja-duka

Primjena inovativnih metoda poučavanja u nastavi: https://1drv.ms/w/s!AtpkR222ygkJlV5lDLUz8HWaVLiE?e=hnYh0B

 

 


Trudna teća

IMENA Bol – Trudna teća (projekt Divlji pijat)

U Bolu se ove godine održava deseto, jubilarno izdanje Festivala kulture  IMENA, a učenici Srednje škole Bol su prvi put sudjelovali u jutarnjem dijelu festivala „Trudna teća – bolska marenda“ na bolskom pazaru. To je bila prilika za promicanje mediteranske prehrane kao dijela njihovog gastronomskog projekta „Divlji pijat.“                                                                                               

Mediteranska prehrana prepoznata je kao zlatni standard pravilne prehrane, a otkriveni su brojni dalekosežni povoljni učinci takve prehrane na zdravlje. Ona je nutricionistički izuzetno zdrava te je značajan kulturološki element našeg podneblja, a od 2013. je UNESCO-vo nematerijalno dobro.                                                                                                                                  

Brač, kao amblematsku zajednicu, obvezuje educiranje, očuvanje, primjena zdrave prehrane, običaja, načina života koji je po „mjeri čovjeka“, temeljenog na znanjima i resursima koji su „dati“ (čisto more, zemlja, zrak). Vjerujemo da je upravo prava uloga, ali i odgovornost učenika SŠ Bol, da svojom energijom i stečenim znanjima pošalju poruku lokalnoj zajednici i šire o vrijednosti takve prehrane.                                                                                                                              

Za ovu priliku u gastro radionici SŠ Bol napravljena je SPARA - suhi, zdravi kolač s okusima i mirisima Dalmacije u više vrijanti, a posjetiteljima Trudne teće se najviše svidio onaj s levandom. Da pojasnimo, kolač je napravljen u obliku spare,  nekada neizostavnog jastučića koji se stavljao na glavu kada se „išlo po vodu“, u berbu grožđa ili u „brime“. Pomagao je da se lakše nosi teret na glavi. Tako je taj tradicionalni, a novi kolač postao model razvijanja žive baštine. Učenici su također pripremili i brujet od liganja s lećom i orzom tzv. pojorski bronzinić, tipično jelo mediteranske prehrane koje je prepoznato kao „ono“ što bi se češće trebalo naći u gastro ponudi Bola. Nije uopće sporno da će naši učenici za koju godinu promicati zdrava i autohtona jela kao dio ponude na svom radnom mjestu. Bili živi pa vidili.

  

  

  

  

Link na članak iz novina: https://www.slobodnadalmacija.hr/kultura/clanak/id/610333/u-bolu-na-bracu-zavrsila-deseta-39imena39-festival-za-sva-osjetila

Primjena inovativnih metoda poučavanja u nastavi:

https://1drv.ms/w/s!AtpkR222ygkJlVNlIxdOQMgQUIoV?e=Ab9yi


Prva faza projekta

Dana 1. travnja 2019.  je krenula prva faza projekta „Divlji pijat“  kojeg je voditeljica prof. Ada Seferagić. Poštujući krajobraz i upoznavajući divje zeje /mišancu/ parić/ porež - učenici su aktivni promicatelji Mediteranske prehrane koja je na popisu UNESCOve liste kulturnog dobra.

 

   

Priloženi dokumenti:
plakat divljipijat a2 final.pdf


ERASMUS+

eTwinning

Projekt Divlji pijat

Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Agencija za mobilnost

MZO

 

AZOO

ASOO

Centar izvrsnosti SDŽ

e-Lektire

CMS za škole logo
Srednja škola Bol, Bol / Bračka cesta 3, HR-21420 Bol / ss-bol.skole.hr / ured@ss-bol.skole.hr
preskoči na navigaciju