preskoči na sadržaj

Srednja škola Bol, Bol

Otkazana aktivnost učenja, podučavanja i osposobljavanja u Aachenu

Zbog pandemije Corona visusa, otkazana je posljednja mobilnost u Njemačkoj , koja je trebala biti prvi tjedan svibnja 2020. godine.

Kao nadoknadu za propuštenu mobilnost učenici su sudjelovali u online radionicama šivanja (maske i platnene torbe za plažu).

Žao nam je da je mobilnost otkazana i da se nismo mogli oprostiti licem u lice od naših partnera.

Ovaj projekt ostati će nam u prelijepom sijećanju jer smo doživjeli prekrasne stvari koje su nas izgradile kao bolje osobe.

Neka od promišljanja naših učenika, što su napisali za kraj projekta:

"Erasmus was the best choice I have ever made. I had been travelling for years before Erasmus and it has always been my passion. But those trips in this beautiful project were best experiences ever. I traveled 4 countries: Poland, Greece, Czech Republic and Spain. I met a lot of people, made wonderful friendships, learned a lot - maybe a lot more than I would learn sitting in a school desk. I got to know different cultures and customs, I got to know important life values like appreciating the moment I am just living in. I am grateful for being a part of our Erasmus+ project and I would strongly recommend this to all students and teachers."   Antea Jerčić

"At first, I wasn’t sure what to think about the Erasmus+ project. I was a bit shy and insecure. As time passed I was able to let go of my fear. Now I can say that this project was, and still is, one of the most helpful and beautiful things that have happened to me. Thanks to Erasmus+  I was lucky enough to meet lots of new acquaintances and even a few new friends.  I learned a ton of new things, that I can now use in my everyday life. It was great to meet new people, around my age, and see how they think, their points of view and so on.  All the hard work you put into this project eventually paid off and that is the grates thing.  Even this is my last year participating in this project in, high school, I hope to be a part of the Erasmus project next year when I start attending university!  In the end, I would like to add that, even it is hard sometimes, you just have to let go and enjoy it."      Mia Pivčević

"The Erasmus + project is certainly one of the most beautiful things that could have happened to me in my schooling.  I think this is a great opportunity to get to know other cultures, make new friends and see how children my age think. This project teach me how the will and persistence is most important in everything in life.  I’ve learned that it doesn’t matter how good you speak English (of course it’s a lot easier then) because as long as you want to participate you’ll find a way. Thanks to the project, my English has improved. In this project I learned how to be a responsible citizen in the digital world. I was able to learn about the positive and negative sides of the internet, how to use different digital tools, how to behave online and how to respect other people's privacy.And finally, I am very grateful that I had the opportunity to be part of the Erasmus + team, met myself and other people. :)"     Marija Karninčić

"I've always loved travelling and Erasmus+ made my dreams come true. It is for sure the best decision I've ever made. I really love Erasmus, its unpredictability and challenges which motivate me to try harder, to do my best, to come out from my comfort zone and to try myself in different areas. It taught me a lot about other countries, languages, cultures and about myself in the first place. It helped me accept my virtues and my flaws and taught me to believe in myself and embrace diversities. 
 I've made a lot of friends who became like family to me. I've realized we are all different but Erasmus+ connected us and taught us we are all worthy. All my Erasmus+ experiences were educative and inspiring and also had an impact on my perception of myself as a Croatian citizen, a European and a student."     Iris Stančić

"Erasmus is such a great project for young people that want to explore, but also learn something interesting and useful. To me Erasmus means a lot, I have made some really good friends to whom I talk to this day. But not only that, I have learned a lot about other countries, cultures and customs.
Erasmus has taught me positive and negative sides of internet and ways in which I can be safer and also in which I don't cause any problems for others. I have learned how to use different platforms online, which is very useful. Now I know how to credit people for their hard work. 
Erasmus is a great example of how people that just met can accomplish great things because they have the will to do so. 
I believe that everyone got into Erasmus because of travelling but once you meet other students and start working with them, travel doesn't seem so important anymore, you just want to get to know them better and learn new thing with and from them.
I can with confidence say that Erasmus has changed my life, but also me as a person, and I am going to be forever grateful for the people I have met and thing I have seen. "         Karla Rakela   


Kako je biti domaćin ERASMUS+ projekta

Zahvaljujući projektu Be a Responsible Citizen in the Digital world of tomorrow,  13 učenika i učenica Srednje škole Bol  te profesorice Lucija Carević Brešković, Petra Kokeza i Rovena Trivanović su otkrili nove dimenzije sebe u profesionalnom i osobnom smislu.

Naših 5 partnera ( Finska, Poljska, Italija, Grčka i Njemačka) smo dočekali u ponedjeljak 23.9.  u Splitu i zajedno se uputili prema Sinju kako bismo se podsjetili na našu kulturnu baštinu i našim gostima približili dio naše povijesti. Dok smo se vozili prema Sinju, naša izvrsna vodička nam je rekla puno zanimljivih činjenica o ovom području, tako da smo naučili nešto novo. Šetnju u Sinju smo započeli na Alkarskom trkalištu odakle smo se uputili u Muzej Alke, gdje smo pogledali film i uz pomoć vodiča dobili uvid u povijest, život i baštinu alkara. Nakon muzeja posjetili smo utvrdu Kamičak, gdje se tijekom turske opsade Sinja čuvala slika Gospe od Sinja i kojoj su se molili ljudi sakriveni u njoj. Otišli smo i do Crkve Gospe Sinjske gdje smo vidjeli spomenutu sliku i napravili nekoliko krugova oko oltara kao što nalaže običaj.

Naravno, popili smo i kavu na trgu, a potom se uputili prema imanju Mustang na ručak, a oni hrabriji su se okušali i u jahanju konja. Osvježeni prirodom i novim uspomenama, vratili smo se u Split gdje smo se ukrcali na katamaran i uz morske prizore stigli u Bol.

24. 9. (utorak) smo počeli sa radom u školi. Najprije smo našim gostima izrazili dobrodošlicu na engleskom, finskom, grčkom, njemačkom, talijanskom, poljskom i hrvatskom jeziku, a potom podijelili učenike u međunarodne grupe i započeli sa radom na digitalnim alatima Socrative (izrada kvizova), Piktochart (izrada plakata) i Sway (prezentacija) na temu Alke i komunikacije.

25. 9. (srijeda) smo morali ustati jako rano jer nas je čekao uspon do Zmajeve špilje.  Zahvaljujući ( na njegovo inzistiranje bez gospodinu)  Zoranu Kojdiću, saznali smo zanimljivosti o naseljavanju Murvice, izgradnji samostana i nastanku Zmajeve špilje. Podsjetio nas je i na slavensku mitologiju, drvo života koje su činili gromovnik Perun, Mokoš koja je predstavljala Zemlju i Veles koji je simbol podzemlja. Saznali smo i da je Zmajeva špilja jedina špilja s tim imenom u Europi koja ima reljef u obliku zmaja.

Ali, nismo imali vremena za odmor. U školu smo se vratili oko podne, ručali i u 13.30 počeli sa online radionicom o komunikaciji sa našim dragim Šveđanima, Sussan Öster i Urbanom Norlingom. Radionica je završila u 16.00, učenici su završili sa radnim danom, a nastavnici su održali teachers' meeting kako bi se dogovorili oko sljedećeg susreta u Aachenu .

26.9. (četvrtak) je bio posvećen izradi digitalnih plakata, Socrative kviza i Sway prezentacije na temu Zmajeve špilje i komunikacije u tom kontekstu. Nakon ručka, slijedila je još jedna online radionica sa našim švedskim vjetrom u leđa koja nas je povezala i pomogla nam osvijestiti važnost sigurnosti na Internetu, pristojne komunikacije, konstruktivne kritike, pozitivne povratne informacije, razvoju autentičnosti i zdravoga društva.

27. 9. (petak) smo započeli u opuštenom tonu. Zahvaljujući trudu i radu tijekom tjedna, mogli smo si dopustiti malo odmora i lagano se spremati za prezentaciju onoga što smo naučili tijekom ovog sastanka, što smo i napravili nakon ručka. Nakon prezentacija, uslijedilo je rastanak sa našim prijateljima i obećanje da se uskoro vidimo.

Na kraju, želimo se zahvaliti svima koji su nas podržali ovaj tjedan i doprinijeli ovako profesionalno i privatno savršenom tjednu.

I zato hvala roditeljima naših učenika koji su primili učenike naših partnera i brinuli se za njih 5 dana, mamama, bakama i nonama koje su nas podržale izvrsnim kolačima. Hvala i gospođi Dragici Marčić, koja nam je donirala tradicionalnu bračku tortu (hrapaćušu), te hrustule. Hvala našem kućnom majstoru Leu Laliću koji nam je pomogao ukrasiti školu i kolegama Ankici Okić, Bošku Botici i Marijani Marić koji su prevezli učenike do Murvice. Hvala i bolskim vatrogascima, Adria Toursu, te gospodinu Vladi Aniću koji su također sudjelovali u transferu učenika i profesora do Murvice i natrag. Hvala i Zoranu Kojdiću koji je prevezao dio učenika i našim učenicima donirao izlet u Zmajevu špilju.

Naši švedski prijatelji Sussan Öster i Urban Norling donirali su svoj honorar u iznosu od 400 eura udruzi Brački pupoljci (koje ćemo upltiti sljedeći tjedan). Hvala im što su nam omogućili da zajedno uljepšamo dan našoj djeci.

I sada hvala našim učenicima i učenicama koji su bili izvrsni domaćini, mijenjali se u ulozi mentora, pomagača u kuhinji i učenika. Draga djeco, hvala vam na besprijekornom ponašanju, spremnosti da se otvorite  novim iskustvima i vidite kamo će vas to odvesti. Ne možemo biti ponosnije i sretne što smo vaše profesorice.

I za kraj, lijepo je otkrivati sebe i zato se nemojte bojati tog izazova i riječima naših grčkih partnera, pronađite svoju Itaku.

Neki od radova naših učenika:

https://sway.office.com/s/aihqoZAC1D0MHXHM/embed

https://sway.office.com/NNoLMkIvpLB0gP4x

https://sway.office.com/N6EIUcAd8Eb3XOGU

https://sway.office.com/dktmhe3Or5kKJDy2

https://sway.office.com/pvG0LoEvqDUrILBF

https://sway.office.com/NY4yXRh9Ftyyz64t

http://mobilnost.hr/cms_files/2016/02/1454410764_eu-flag-erasmus--vect-pos.jpg

The European Commission'ssupport for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therei


ERASMUS+ tjedan u našoj školi

Nakon četiri odrađena putovanja, došao je red da i naša škola bude domaćin ERASMUS+ susreta. U našu školu dolaze partneri iz 5 zemalja, ukupno 33 sudionika (12 profesora i 21 učenik), koji će surađivati sa 13 učenika i 3 profesorice iz naše škole.

Radni tjedan u Bolu trajati će od 23.9-27.9. 2019. Prvog dana odlazimo na cjelodnevni izlet u Sinj (Muzej Alke, obilazak Sinja, imanje Mustang). Nakon toga stižemo katamaranom u Bol, gdje će dio učenika dočekati obitelji u kojima će biti smješteni, a dio učenika će biti u hotelu sa svojim profesorima.

Utorak će cijeli dan biti posvećen radionicama, na kojima će učenici i profesori učiti o raznim digitalnim alatima (Socrative, Sway, Piktochart). Teme koje će se obrađivati u tim digitalnim alatima su: komunikacija, Alka, Zmajeva špilja i mitologija.

Image may contain: indoor

U srijedu odlazimo na poludnevni izlet u Zmajevu špilju, uz stručno vodstvo gospodina Kojdića. Do Murvice i nazad naše goste će prevesti kombiji Adria toursa, gospodin Vlado Anić, te vatrogasci DVD-a Bol i dio profesora. Zahvaljujemo svima što su velikodušno uskočili i time podržali naš projekt. Nakon povratka u školu i ručka, sljedi online radionica naših prijatelja iz Švedske (Urban Norling i Sussan Öster), koji su stručnjaci na polju komunikacije, te se njihova radionica u potpunosti uklapa u naše projektne aktivnosti. Naš švedski „vjetar u leđa“ je odlučio svoj honorar darovati Bračkim Pupoljcima.

U četvrtak učenici će nastaviti rad na digitalnim alatima, imati kratki program u povodu Europskog dana jezika, te odraditi drugu radionicu s našim prijateljima iz Švedske.

U petak ujutro učenici će se spremati za završna izlaganja, koja će se održati nakon ručka i na kojima će učenici prezentirati naučeno. Predvečer učenici i profesori će sa svojim domaćinima posjetiti  promociju projekta i knjige Divlji pijat. Nakon toga slijedi oproštaj do sljedećeg i posljednjeg susreta u ovom projektu, na proljeće u Aachenu, Njemačka.

Očekujemo intenzivan tjedan koji će nas obogatiti na osobnom i profesionalnom planu.

http://mobilnost.hr/cms_files/2016/02/1454410764_eu-flag-erasmus--vect-pos.jpg


Osvrt na naše putovanje u Grčku

Osvrt na putovanje u Grčku!!!

Iris Stančić: https://youtu.be/n3jivjyEYiY

Antea Jerčić: https://youtu.be/8nrpJGpu9U4

Karla Rakela: https://youtu.be/T1YzDAjCYns

 

 http://mobilnost.hr/cms_files/2016/02/1454410764_eu-flag-erasmus--vect-pos.jpg

The European Commission'ssupport for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.


Naša grčka avantura

Ela!

Kako početi izvještaj o prekrasnom putovanju u Grčku, kolijevku civilizacije? Sam naslov govori o kompleksnosti te zaista impresivne zemlje bogate mješavinom kultura, tradicija, mitologija i vjerskih uvjerenja.

Naša prva postaja je bio grad Thessaloniki (Solun) u kojem smo boravili od petka (1.3.2019.) do ponedjeljka (4.3.2019.). Thessaloniki je izgrađen u 3. stoljeću prije Krista, ime je dobio po sestri Aleksandra Velikoga, a osnovao ga je njegov nasljednik Cassander.  Od svog osnutka pa do danas grad je iskusio utjecaj kršćanske, židovske i otomanske kulture, veliki požar koji je potpuno uništio neke njegove dijelove i zbog svega toga danas u arhitektonskom smislu izgleda pomalo kaotično.

Naravno da smo posjetili neke od najznačajnijih znamenitosti poput Bijele Kule (koja je nekada imala obrambenu funkciju i kasnije služila kao zatvor) i uživali u gradskoj panorami s njenoga vrha, crkvu sv. Dimitrija, zaštitnika grada, koja nas je oduševila mozaicima, ikonama i kriptom koja je nekada bila rimsko javno kupalište. Užitak je bio prošetati i po Forum Romanum-u, osjetiti kako je gledati predstavu u njegovom teatru i posjetiti muzej ispod zemlje koji je posvećen povijesti ovoga veličanstvenoga grada.

Budući da volimo pješačiti, popeli smo se i na stari grad gdje smo posjetili zoološki vrt, a nismo propustili ni šetnju po najpoznatijoj i najprometnijoj promenadi u gradu.

Ono što nas je rastužilo su prosjaci, psi lutalice i prljave ulice i nadamo se da će se to promijeniti u budućnosti.

Ponedjeljak  (4.3.2019.) je bio rezerviran za odlazak u Katerini, ljupki gradić u podnožju Olimpa gdje smo se sastali sa ostalim timovima te dio učenika smjestili u host obitelji, a mi ostali smo odsjeli u hotelu Orfeas u centru grada.

U utorak  (5.3.2019.) su svi timovi došli u privatnu školu Platon koja je vrtić, osnovna i srednja škola i trenutno radi na 17 Erasmus+ projekata. Nakon obilaska škole, učenici su podijeljeni u 4 međunarodne grupe tako da su dvije grupe radile na temi Internet safety, a dvije su bile poučavane o radu na platformi  Moodle. Radni dan smo završili u 16.30.

U srijedu (6.3.2019.) smo oko 10 sati krenuli na cjelodnevni izlet u južnu Pieriu. Najprije smo posjetili arheološko nalazište Dion gdje je Aleksandar Veliki prinio žrtvu bogovima prije nego što je krenuo u osvajanje tada poznatoga svijeta. Nalazište krase svetišta božice Demetre, javna kupališta, kazalište koje je i danas u upotrebi… i najbolja voda koju smo pili na ovom putovanju. Nakon Diona smo nastavili do zamka Platamona  gdje smo uživali u srednjovjekovnim zidinama i ingenioznosti njegovih graditelja. Ručali smo na otvorenom, u parku Litohoro gdje smo upijali sunčeve zrake i sakupljali energiju za šetnju po Olimpu.

Olimp…. Neopisivo je gledati u njegove snijegom prekrivene vrhove, slušati huk vode, pratiti stazu do prekrasnog vodopada i prisjećati se slika bogova, njegovih stanovnika o kojima smo čitali kao djeca , ne sluteći da će nas život iznenaditi i da ćemo u sebi vrištati od sreće što smo među sretnicima koji su iskusili njegovu surovu ljepotu.  Tu nije bio kraj iznenađenjima. Zadnji dio programa je bio posjet manastiru sv. Efraima gdje žive i rade redovnice. Da bismo mogli uživati u ljepotama samostana i njegovim crkvama i kapelicama morale smo obući suknje ili se ogrnuti maramama (koje samostan ima u šarolikom asortimanu) jer ženama nije dozvoljeno boraviti na tom mjestu u hlačama. Ispunjeni bojama, zvukovima, oduševljenjem i novim spoznajama  kućama/hotelima smo se vratili u večernjim satima.

U četvrtak (7.3. 2019.) smo opet  bili u školi, nastavljajući rad na sigurnosti na internetu i platformi Moodle, pripremajući prezentacije o našim domovinama, pravilnom korištenju Interneta i izradi kvizova.

U petak (8.3. 2019.) smo otišli na košarkašku utakmicu kako bi podržali naš Platon tim (koji je i pobijedio), a popodne smo proveli u školi gdje su učenici u međunarodnim timovima i parovima predstavili svoje uratke. Uslijedila je podjela certifikata i zahvale za prekrasan tjedan nakon čega smo zaključili radni tjedan u školi. Navečer su se svi timovi našli u gradu gdje smo iskusili tradicionalnu grčku voltu- neobaveznu šetnju.

U subotu (9.3.2019.) smo zajedno sa ostalim timovima ponovno otišli u Thessaloniki gdje smo uživali u šetnji gradom, lijenom ispijanju kave i posjetu Muzeju fotografije gdje su nas pojedini prizori natjerali da se zamislimo nad društvom u kojem živimo. U 5.30 smo se pozdravili sa finskim i poljskim Erasmus+  timom te se predvečer vratili u Katerini gdje smo imali nekoliko sati sa druženje sa grčkim timom, a onda je došao trenutak za pakiranje.

Naš povratak kući je započeo u nedjelju ( 10.3.2019.) u 9 sati odlaskom iz Katerinija prema Thessaloniki-u, letom preko Frankfurta ( koji je bio turbulentan i na kojem smo iskusili dramatično slijetanje zbog jakog vjetra), Zagreba i Splita, gdje smo sretno sletjeli u 22.10.

Zahvalne na ovom prekrasnom iskustvu, kažemo Efharisto i herete!

http://mobilnost.hr/cms_files/2016/02/1454410764_eu-flag-erasmus--vect-pos.jpg


Četvrti radni sastanak u Grčkoj

Učenice SŠ Bol Antea Jerčić (3.a), Sara Marinković (3.a), Karla Rakela (1.a) i Iris Stančić (1.a), te profesorice Petra Kokeza i Rovena Trivanović su krenule u grčku avanturu u petak 1. ožujka 2019.

Put su započele ranojutarnjim letom iz Splita za Zagreb, iz Zagreba nastavile za Beč, iz Beča za Solun, gdje su stigle u 15. 30 po lokalnom vremenu (što je sat više nego kod nas).

Vikend će provesti u Solunu, razgledavajući znamenitosti i istražujući taj drugi po veličini (iza glavnog grada Atene) grčki grad. U ponedjeljak kreću na put za Katerini, mali gradić u podnožju Olimpa, gdje se sastaju sa ostalih pet partnera i započinju radni tjedan. Sastanak je ovaj put posvećen platformi za e-učenje Moodle i sigurnosti na internetu. Osim rada učenici će posjetiti Olimp, arheološko nalazište Dion, te lokalne manastire. Radni tjedan završiti će u subotu navečer, a u nedjelju slijedi povratak kući.

Yassas!!!

image.png

image.png

http://mobilnost.hr/cms_files/2016/02/1454410764_eu-flag-erasmus--vect-pos.jpg


Učenice koje putuju na mobilnost u Grčku

U prilogu možete pogledati profile naših učenica, koje idu na četvrti radni sastanak u Grčku. To su: Antea Jerčić (3.a), Sara Marinković (3.a), Iris Stančić (1.a) i Karla Rakela (1.a). Profili Sare M. i Antee J. nalaze se u mobilnosti za Poljsku.

http://mobilnost.hr/cms_files/2016/02/1454410764_eu-flag-erasmus--vect-pos.jpg

Priloženi dokumenti:
Iris profil.doc
Karla profil.docx


Radovi (filmovi) učenika koje su izradili na mobilnosti u Italiji----Valle d' Aosta

Tu možete pogledati radove koje su učenici izradili u internacionalnim grupama:

https://youtu.be/JT1Z32yQAtw

https://youtu.be/6o57DVpTwWs

https://youtu.be/2pw27DFDuk0

http://mobilnost.hr/cms_files/2016/02/1454410764_eu-flag-erasmus--vect-pos.jpg


Profili učenica koje su putovale na mobilnost u Italiju

U prilogu možete pogledati profile naših učenica, koje idu na treći radni sastanak u Italiju. To su: Josipa Mihovilović (3.a), Marija Karninčić (2.a), Sara Marinković (3.a) i Ozana Pavlović (3.b). Profil Ozane P. nalazi se u mobilnosti iz Finske, a Sare M. u mobilnosti za Poljsku.

http://mobilnost.hr/cms_files/2016/02/1454410764_eu-flag-erasmus--vect-pos.jpg

Priloženi dokumenti:
Pomakni dolje Obriši dokument profil-josipamih.doc profil-josipamih.doc
Pomakni gore Obriši dokument Marija_K.doc Marija K.doc
 

Treći radni sastanak u Italiji

Predstavnice Srednje škole Bol-učenice Marija Karninčić, Josipa Mihovilović, Sara Marinković i Ozana Pavlović, te profesorice Petra Kokeza, Rovena Trivanović i Ivana Radolfi su sudjelovale na trećem radnom sastanku u sklopu ERASMUS+ projekta Be a responsible Citizen int he Digital World of Tomorrow, u Torinu od 12.-16.11. 2018. Nakon subote (10.11) koja nam je protekla u putovanju od Splita preko Rima do Torina, donekle odmorne, neke od nas su nedjelju započele posjetom Egipatskom muzeju, koji ima najbolju kolekciju artefakata koji se odnose na egipatsku povijest nakon Kaira i u kojem nam se nametnuo light motiv cijelog radnog iskustva u Torinu-percepcija sebe kroz svijet u kojem živimo i naša komunikacija sa istim. Sama tema otvara dva pitanja: Što ja želim poručiti svijetu i na koji način? te Je li uopće potrebno nekim stvarima davati kontekst na način da ih izmjestimo iz njihova izvora i zatim ih tumačimo kroz naš doživljaj stvarnosti?

 

Prvi radni dan započeli smo razgovorom na temu koja je svrha snimanja videa, pisanja i prenošenja poruka uopće i došli do zaključka kako svi imamo potrebu komunicirati sa svijetom, ali i da smo svi odgovorni za način na koji to radimo.