FEŠTA DIVLJI PIJAT POVODOM PROMOCIJE KNJIGE
Autor: Petra Kokeza, Ada Seferagić, 29. 9. 2019.
U petak, 27. rujna, u VINARIJI JAKO VINO održala se promocija knjige DIVJI PIJAT koju je izdala SREDNJA ŠKOLA BOL. Uz prigodnu glazbu i druženje posjetitelji su mogli degustirati finu divlju spizu. Na jelovniku je bila sarma od raštike i blitve, oržot od motara (petrovac) , štapići od motara, namaz od friškog motara, marinirani motar, mišanca na lešo. Od kolača su se mogle probati „spare“ s okusom levande, te s bajamama, orasima i tradicionalnim dalmatinskim začinima i mirodijama. Konoba PUSA je sve oduševila svojim kanapeima s namazom od mišance, štrudelom s mišancom, a cheesecake s motarom je svima bio interesantan (puno im HVALA). Posebno iznenađenje za posjetitelje bio je koktel s motarom – Trtajun. Gosti na fešti bili su nam i predstavnici pet zemalja programa ERASMUS /iz Finske, Poljske, Grčke, Italije, i Njemačke/ s kojima naša škola surađuje.
Da se ukratko podsjetimo slijeda događanja od 01. travnja do 27. rujna u sklopu projekta Srednje škole Bol, Divlji pijat. Nakon odrađene terenske radionice Hodam, učim, berem, jedem! priređena je gastro radionica u školskom kabinetu. Na radionici su naši učenici spremali jela od samoniklog bilja (po receptima koje je osmislila voditeljica projekta Ada Seferagić) koja su predstavljena u knjizi. Novinarka i fotografkinja Berislava Picek je sve to zabilježila vrhunskim fotografijama, a tu se našla da pomogne i novinarka Matea Domitrović, članica žirija kulinarskog showa ,,3, 2, 1 kuhaj'' , te Pero i Franci Marinković vlasnici konobe Pusa. „Katica za sve“ i autorica projekta, Maja Duka se najviše umorila oko svega što je bilo potrebno (lektura i korektura, dizajn zaštitnog znaka projekta, tisak, grafičko oblikovanje, prijevod, dostava, promocija... ). Svi ljudi koji su bili angažirani na projektu su dali 100% od sebe što je vidljivo iz knjige. Uz podršku ravnateljice, cijelog kolektiva, učenika Srednje škole (sadašnjih i bivših), Ministarstva kulture, lokalne zajednice i svih ostalih nije ni moglo biti drugačije.
Brač, kao amblematsku zajednicu, obvezuje educiranje, očuvanje, primjena zdrave prehrane, običaja, načina života koji je po „mjeri čovjeka“, temeljenog na znanjima i resursima koji su „dati“ (čisto more, zemlja, zrak). Vjerujemo da je upravo prava uloga, ali i odgovornost učenika SŠ Bol, da svojom energijom i stečenim znanjima pošalju poruku lokalnoj zajednici i šire o vrijednosti takve prehrane.
Po broju prisutnih na promociji i njihovim pozitivnim reakcijama nakon degustacije naše divlje spize vjerujemo da smo uspješno ostvarili sve aspekte Divljeg pijata. Naši učenici, znatiželjni, kreativni, otvoreni za nove ideje, dosta su naučili o samoniklom bilju, zdravoj mediteranskoj hrani koja raste oko nas i koju nam je priroda dala na korištenje. Također su naučili poštovati krajobraz i postali svjesni toga da je prostor oko nas ograničen resurs koji smo naslijedili od prethodnih generacija na čuvanje, spremni su znanje prenositi dalje u zajednicu i danas, sutra stvarati novu i jedinstvenu gastronomsko – turističku ponudu Bola.
Primjena inovativnih metoda poučavanja u nastavi:
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |