preskoči na sadržaj

Srednja škola Bol, Bol

 > Novosti
Vijesti

FEŠTA DIVLJI PIJAT POVODOM PROMOCIJE KNJIGE

Autor: Petra Kokeza, Ada Seferagić, 29. 9. 2019.

U petak, 27. rujna, u VINARIJI JAKO VINO održala se promocija knjige DIVJI PIJAT koju je izdala SREDNJA ŠKOLA BOL. Uz prigodnu glazbu i druženje posjetitelji su mogli degustirati finu divlju spizu. Na jelovniku je bila sarma od raštike i blitve, oržot od motara (petrovac) , štapići od motara, namaz od friškog motara, marinirani motar, mišanca na lešo. Od kolača su se mogle probati „spare“ s okusom levande, te s bajamama, orasima i tradicionalnim dalmatinskim začinima i mirodijama.  Konoba PUSA je sve oduševila svojim  kanapeima s namazom od mišance, štrudelom  s mišancom, a cheesecake s motarom je svima bio interesantan (puno im HVALA).  Posebno iznenađenje za posjetitelje bio je koktel  s motarom – Trtajun. Gosti na fešti bili  su nam i predstavnici pet zemalja programa ERASMUS  /iz Finske, Poljske, Grčke, Italije, i Njemačke/ s kojima naša škola surađuje.

Da se ukratko podsjetimo slijeda događanja od 01. travnja do 27. rujna u sklopu projekta Srednje škole Bol,  Divlji pijat.                                                                                                                                             Nakon odrađene terenske radionice Hodam, učim, berem, jedem! priređena je gastro radionica u školskom kabinetu. Na radionici su naši učenici spremali jela od samoniklog bilja (po receptima koje je osmislila voditeljica projekta Ada Seferagić) koja su predstavljena u knjizi. Novinarka i fotografkinja Berislava Picek je sve to zabilježila vrhunskim fotografijama, a tu se našla da pomogne i novinarka Matea Domitrović, članica žirija kulinarskog showa ,,3, 2, 1 kuhaj'' , te Pero i Franci Marinković vlasnici konobe Pusa.  „Katica za sve“ i autorica projekta,  Maja Duka se najviše umorila oko svega što je bilo potrebno (lektura i korektura, dizajn zaštitnog znaka projekta, tisak, grafičko oblikovanje, prijevod, dostava, promocija... ). Svi ljudi koji su bili angažirani na projektu su dali 100% od sebe što je vidljivo iz knjige. Uz podršku ravnateljice, cijelog kolektiva, učenika Srednje škole (sadašnjih i bivših), Ministarstva kulture, lokalne zajednice  i svih ostalih nije ni moglo biti drugačije.                              

Brač, kao amblematsku zajednicu, obvezuje educiranje, očuvanje, primjena zdrave prehrane, običaja, načina života koji je po „mjeri čovjeka“, temeljenog na znanjima i resursima koji su „dati“ (čisto more, zemlja, zrak). Vjerujemo da je upravo prava uloga, ali i odgovornost učenika SŠ Bol, da svojom energijom i stečenim znanjima pošalju poruku lokalnoj zajednici i šire o vrijednosti  takve prehrane.

Po broju prisutnih na promociji i njihovim pozitivnim reakcijama nakon degustacije  naše divlje spize vjerujemo da smo uspješno ostvarili sve aspekte Divljeg pijata.     Naši učenici, znatiželjni, kreativni, otvoreni za nove ideje,  dosta su naučili o samoniklom bilju, zdravoj mediteranskoj hrani koja raste oko nas i koju nam je priroda dala na korištenje. Također su naučili poštovati krajobraz i postali svjesni toga da je prostor oko nas ograničen resurs koji smo naslijedili od prethodnih generacija na čuvanje,  spremni su znanje prenositi dalje u zajednicu i danas, sutra stvarati novu i jedinstvenu gastronomsko – turističku ponudu Bola.         

                                                    

Primjena inovativnih metoda poučavanja u nastavi: 

https://1drv.ms/w/s!AtpkR222ygkJlV5lDLUz8HWaVLiE?e=hnYh0B   




ERASMUS+

eTwinning

Projekt Divlji pijat

RCK

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Agencija za mobilnost

MZO

 

AZOO

ASOO

Centar izvrsnosti SDŽ

e-Lektire

CMS za škole logo
Srednja škola Bol, Bol / Bračka cesta 3, HR-21420 Bol / ss-bol.skole.hr / ured@ss-bol.skole.hr
preskoči na navigaciju