Iskustva iz Austrije- ERASMUS+
Autor: Rovena Trivanović, Petra Kokeza, Lucija Ivičić, 17. 3. 2022.
Prošloga tjedna, Erasmus nas je odveo na još jednu pustolovinu, ovoga puta u prijestolnicu europske kulture, grad glazbe i slastica, smješten na lijepom, plavom Dunavu – u Beč. Osim novog odredišta, susreli smo se i s novim projektom. Bilo je ovo prvo okupljanje sudionika projekta Sharing memorable adventures and rich traditions (S.M.A.R.T.).
Subota, 5. ožujka
Pustolovina započinje u subotu 5.3., već u ranim jutarnjim satima.
Pod vodstvom naših marljivih profesorica, Petre Kokeze i Rovene Trivanović, učenici Lucija Ivičić (3.a), Anamari Bičanić (3.a), Natalija Tomaš (2.a) i Toni Radić (2.a) uputili su se prema glavnom gradu Austrije – Beču. Smjestivši se u hotel, s nestrpljenjem smo krenuli u razgledavanje i upoznavanje grada.
Nedjelja, 6. ožujka
U nedjelju smo uhvatili još brži ritam. Dvorac Belvedere, Karlova crkva te Katedrala sv. Stjepana bile su samo neke od znamenitosti koje su se taj dan našle na našem repertoaru. Ručali smo uz pogled na veliko bečko klizalište, a dan smo zaključili u Prirodoslovnom muzeju grada Beča. Zadovoljni ispunjenim i kvalitetno provedenim danom, jedva smo dočekali odmor.
Ponedjeljak, 7. ožujka
Prvi radni dan započeo je u školi uz aktivnosti koje su nam olakšale upoznavanje s partnerima iz Turske, Francuske, Italije, Španjolske i Austrije. Svi su sudionici kroz prezentacije predstavili svoje države i škole. Nakon čega smo podijeljeni u međunarodne grupe započeli s radom na našim e-knjigama.
Utorak, 8. ožujka
U utorak smo nastavili s upoznavanjem država sudionica pa je na red došlo predstavljanje tradicija, mitova i hrane s naših područja. U sklopu predstavljanja tradicije naših zemalja, imali smo priliku digitalno kreirati tradicionalnu austrijsku odjeću – dirndl i lederhosen. Nakon ručka, vratili smo se radu na e-knjigama. Svaka od 6 grupa krenula je sastavljati turistički vodič jedne od naših država, točnije grada ili užeg područja s kojeg dolaze sudionici.
Srijeda, 9. ožujka
Nismo mogli odsjesti u Beču, a da ne zaplešemo svjetski poznati bečki valcer, stoga smo jutro proveli plešući ga uz mentorstvo dviju plesačica. Popodne je bilo rezervirano za istraživanje središta grada, točnije Trga sv. Stjepana te kupovinu suvenira.
Četvrtak, 10. ožujka
Četvrtak je bio dan pun uzbuđenja. Nakon što smo naše turističke vodiče dovršili, predstavili smo ih profesorima i ostalim grupama. Na njima ćemo nastaviti raditi i na idućoj mobilnosti. Kako bismo svečano zaključili radni dio naše mobilnosti, dodijeljeni su nam certifikati te smo svi zajedno otišli na ručak. Na ručku smo imali priliku kušati jela koja su obilježila bečku kuhinju, a to su svakako bečki odrezak i kaiserschmarrn, desert u kojem je uživao austrougarski car Franjo Josip. Popodne smo se nagradili odlaskom u lunapark gdje smo iz zraka mogli vidjeti znamenitosti koje smo sretali u razgledavanju.
Petak, 11. ožujka
Za zadnji smo dan sačuvali razgledavanje središta Beča, ali ovoga puta u pratnji turističkog vodiča. Ono što ćemo zasigurno pamtiti je „putovanje kroz vrijeme“ koje smo proživjeli u specijaliziranom muzeju u središtu grada koji nam je uz korištenje napredne tehnologije predstavio Beč kroz povijest.
Subota, 12. ožujka
Prepuni dojmova od Beča smo se oprostili u subotu u ranim jutarnjim satima te smo se već popodne mogli vratiti svakodnevnim obavezama na našem dragom otoku.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |